Oplossingen Oplossingen en knowhow
Daarom Stratech Leisure
Over ons team
Producten Reserveringssysteem Stratech Booking
Stratech Booking
Ontdek Stratech Booking
Nieuws & Kennis CTA-Carmen-en-Johanna
[WEBINAR] Terugblik 2023 & Vooruitblik 2024
Claim jouw plekje
Over ons Succesverhalen Stratech Leisure
Succesverhalen
Lees meer
Contact Download brochure
Oplossingen Oplossingen Oplossingen en knowhow
Daarom Stratech Leisure
Over ons team
Producten Producten Reserveringssysteem Stratech Booking
Stratech Booking
Ontdek Stratech Booking
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis CTA-Carmen-en-Johanna
[WEBINAR] Terugblik 2023 & Vooruitblik 2024
Claim jouw plekje
Over ons Over ons Succesverhalen Stratech Leisure
Succesverhalen
Lees meer
Contact Contact Zoeken Download brochure
Nieuws & Kennis

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 04-11-2021

Nieuws Blog Benchmark
Sanne Potze

Leisure Specialist

Benchmark update | November 2021

Hoe heeft de herfstvakantie dit jaar gepresteerd? En wat zijn momenteel de vooruitzichten voor de kerstperiode?

De herfstvakanties zijn inmiddels weer achter de rug. In onze vorige Benchmark Update schreven we dat de resultaten van de herfstvakantie voorliepen op die van 2020. Heeft de toename in het aantal positieve coronatesten hierop nog invloed gehad? En hoe staat het momenteel met de reserveringen voor de aankomende Kerstperiode ten opzichte van vorig jaar?

 

De herfstvakanties zijn inmiddels weer achter de rug. Kinderen zitten weer in de schoolbanken en de volwassenen zijn weer aan het werk, al zal dat voornamelijk (weer) thuis zijn. In onze benchmarkupdate van september schreven we dat er veel animo was voor de herfstvakantie en dat de resultaten van deze periode voorliepen op die van 2020. Heeft de toename in het aantal positieve coronatesten hierop nog invloed gehad? En wat kunnen we verwachten van de kerstvakantie nu reismaatschappijen verzekeraars zo ver hebben gekregen dat hun gasten verzekerd naar oranje landen kunnen vliegen? Ook met het oog op de recente berichtgeving dat vliegen naar de zon nu zelfs populairder is dan vóór corona?

 

Een flinke hoeveelheid vakantiegangers heeft een zonnige herfstvakantie gevierd

Ten opzichte van 2020 heeft de herfstvakantie van 2021 enorm veel extra reserveringen gerealiseerd. De last-minute toename in het aantal coronagevallen lijkt hier verder geen invloed op te hebben gehad, want de totale marktomzet steeg met 41,9% als gevolg van een stijging in het aantal reserveringen van 46,2%.

Omzet en aantal reserveringen herfst 2021 versus 2020 YTD

De toename in omzet en reserveringen wordt voornamelijk gedreven door kamperen, waar het aantal reserveringen in 2021 maar liefst 107,2% hoger ligt tegen een omzetverhoging van 93,2%. Seizoenplaatsen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Als we die wel meenemen, wordt het beeld qua omzet genuanceerd tot een verhoging van 65,1%:

Marktomzet per benchmarksoort 2021 versus 2020 YTD

Met het mooie weer in de laatste week kan de herfstvakantie dit jaar zeker als een succes worden gezien.

 

Gaan we een lockdown-vrije Kerst tegemoet?

Vorig jaar ging het in aanloop naar de Kerstdagen natuurlijk al niet zo goed met de coronacijfers en twee weken voor kerst kwam Mark Rutte met de boodschap dat we in lockdown zouden gaan. Het effect daarvan zien we niet terug in de year-to-date cijfers, gezien deze enkel een beeld tonen tot de datum van vandaag, maar hoe Kerst uiteindelijk gaat presteren is natuurlijk wel afhankelijk van de maatregelen die wellicht nog bovenop de maatregelen van deze week gaan komen.

Op dit moment zien we voor de Kerstperiode¹ een omzetstijging van maar liefst 72,0%². Deze is uiteraard vrij verklaarbaar gezien de situatie van vorig jaar. Hoe de boekingen uiteindelijk zullen eindigen is afhankelijk van wat de komende maanden aan maatregelen gaan brengen. Vorig jaar waren er uiteindelijk nog veel last-minute boekingen voor de Kerstdagen, zoals te zien is in onderstaande afbeelding waar in 2020 november en december voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de reserveringen voor deze speciale periode. Het zal interessant zijn om te zien of dat ook voor 2021 gaat gelden.

Boekingspatroon december 2020

¹ Gezien het feit dat kerst ongebruikelijk volledig in het weekend valt en in andere weken dan vorig jaar, is voor de Kerstperiode gekozen voor 20 december tot 3 januari. Dit geldt voor zowel 2020/2021 als 2021/2022.
² Exclusief de benchmarksoorten Groepsaccommodatie, Hotelkamer, Jaarplaats, Ligplaats, Overig en Seizoenplaats.

 

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heb je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt aan de hand van belangrijke KPI's als Bezettingsgraad (OCC)Gemiddelde prijs per nacht (ADR) en Omzet (RevPAR).

Met behulp van de Benchmark kun je zien of jouw recreatiebedrijf echt goed presteert en stelt je in staat de behaalde resultaten in het juiste perspectief te plaatsen. Door deze inzichten kun je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Op basis hiervan kun je:

  • Marketingbudget op het juiste moment inzetten
  • Meer rendement uit je accommodaties halen
  • Hogere bezettingsgraad realiseren
  • Meer omzet genereren

Meld je aan voor onze Benchmark Update

Wij schrijven regelmatig blogs over de trends die we zien in de recreatiemarkt, op basis van de gegevens uit de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie. Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden over deze trendinformatie? Meld je dan aan voor de Benchmark Update en ontvang nieuwe updates automatisch in je inbox!

Ja, ik meld me aan

Ontvang periodiek de nieuwste Benchmark Update als eerste in je inbox!

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Stratech Benchmark

De Stratech Benchmark geeft je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt aan de hand van belangrijke KPI's als Bezettingsgraad (OCC), Gemiddelde prijs per nacht (ADR) en Omzet (RevPAR).

Plaats jouw resultaten in het juiste perspectief en neem beter onderbouwde beslissingen:

  • Zet marketingbudget op het juiste moment in
  • Haal meer rendement uit je accommodaties
  • Realiseer een hogere bezettingsgraad
  • Genereer meer omzet
Ontdek Stratech Benchmark