Oplossingen Oplossingen en knowhow
Daarom Stratech Leisure
Over ons team
Producten Reserveringssysteem Stratech Booking
Stratech Booking
Ontdek Stratech Booking
Nieuws & Kennis Listing highlighted cards - Logo
Leisure in Business
Lees meer
Over ons Succesverhalen Stratech Leisure
Succesverhalen
Lees meer
Contact Plan adviesgesprek
Oplossingen Oplossingen Oplossingen en knowhow
Daarom Stratech Leisure
Over ons team
Producten Producten Reserveringssysteem Stratech Booking
Stratech Booking
Ontdek Stratech Booking
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Listing highlighted cards - Logo
Leisure in Business
Lees meer
Over ons Over ons Succesverhalen Stratech Leisure
Succesverhalen
Lees meer
Contact Contact Zoeken Plan adviesgesprek
Nieuws & Kennis Blog | Stratech Leisure

Lees in 3 minuten

Gepubliceerd op 07-09-2021

Nieuws Blog Benchmark
Elien Koster

Leisure Specialist

Benchmark update | September 2021

Hoe heeft de zomervakantie gepresteerd? En hoe staat het op dit moment met de reserveringen voor de aankomende herfstvakantie?

September is begonnen en de drukke zomermaanden liggen achter ons. Van verschillende kanten horen we hoe druk recreatiebedrijven het ook deze zomer weer hebben gehad. 

Hoe heeft de zomervakantie gepresteerd, ook in vergelijking tot vorig jaar? En hoe staat het op dit moment met de reserveringen voor de aankomende herfstvakantie?

Voordat de zomer begon werd er gewaarschuwd voor het fenomeen ‘schaduwboekingen’, maar uiteindelijk is dat gezien de hoge coronapiek begin juli geen probleem geworden. Parken en campings waren alsnog volgeboekt, ondanks dat het deze zomer niet zo zonnig en warm was als eerdere jaren. Zien we voor de herfstvakantie datzelfde patroon?

 

Zomer 2021: minder reserveringen, maar nagenoeg gelijke omzet 

In 2020 werd de zomer uiteindelijk een goede compensatie voor het gemiste voorseizoen van veel campings en parken. Campings die normaal gesproken niet op hun topbezetting zitten, zaten vorig jaar volledig vol. Dit jaar zien we dat die trend doorzet, ondanks dat de temperaturen over het algemeen flink lager waren en er meer regen viel dan voorgaande jaren. 

Opvallend is dat het aantal reserveringen voor de zomer dit jaar een stuk lager ligt dan in 2020 terwijl de omzet iets hoger is uitgevallen.

Voor verhuur ligt het aantal reserveringen op -7,3% ten opzichte van vorig jaar, terwijl de omzet 3,3% hoger ligt. Bij kamperen zien we een iets andere situatie, waar ook de omzet een daling kent (-1,9%) ten opzichte van 2020, bij 17,5% minder reserveringen.

We kunnen dus concluderen dat recreatieondernemers hun prijzen hebben verhoogd met het oog op het feit dat veel Nederlanders weer een zomer in eigen land zouden spenderen. Dat zien we ook terug in de gemiddelde nachtprijs (Average Daily Rate, of ADR) voor de zomervakantie: voor kamperen lag de ADR dit jaar met € 50,48 bijna 6% hoger dan in 2020 (€ 47,75). Voor verhuur geldt dit jaar een nog grotere stijging, de gemiddelde nachtprijs lag dit jaar ruim 7% hoger ten opzichte van vorig jaar (€ 162,26 versus € 151,41 in 2020).

Wellicht speelt Dynamic Pricing hier ook nog een rol in. Daarmee valt immers gemakkelijk bij te sturen wanneer je ziet dat een periode heel goed wordt geboekt en prijzen dus iets hoger zouden kunnen of juist achterblijft en prijzen beter verlaagd kunnen worden. Zeker in een grillige tijd waarin het boekingspatroon niet zoals normaal verloopt, is het erg waardevol om prijzen eenvoudig aan te passen op de vraag. Met behulp van Stratech Pricing is dit eenvoudig door jou te realiseren!

 

Herfstvakantie is populair

Nu de zomer voorbij is, kijken we natuurlijk ook weer vooruit. De herfstvakantie komt er aan, buitenlandse bestemmingen blijven nog altijd onzeker en niet iedereen is in de zomer op vakantie geweest. Heeft dat nog invloed op het boekingsverloop?  

We zien absoluut dat er veel meer boekingen voor de herfstvakantie staan dan vorig jaar op dit moment het geval was. Vorig jaar liepen de besmettingen na de zomer in een explosief tempo op en werd de herfstvakantie ineens een heel onzekere periode. Je ziet dit terug in het boekingsverloop van toen, waarbij de maanden september en oktober een flink aandeel hadden in het totaal aantal boekingen voor de herfstvakantie van 2020.

Dit jaar zien we dat er in de afgelopen 30 dagen veel meer is geboekt voor de herfstvakantie dan vorig jaar in dezelfde periode, omdat iedereen toen juist last minute ging boeken - zoals ook hierboven te zien is.

In totaal loopt het aantal reserveringen voor de herfstvakantie dit jaar bijna 63% voor op vorig jaar en de omzet zelfs 76%. Voor het najaar zien we dan ook een veel hogere stijging in de gemiddelde nachtprijs dan in de zomer, namelijk een stijging van maar liefst 21%.

Al met al lijken we dus af te stevenen op een heel goed jaar voor de recreatiebranche, ondanks dat er minder buitenlandse toeristen zijn geweest. Later dit jaar delen we natuurlijk de eindstand met jullie.

 

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Met de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie heb je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt aan de hand van belangrijke KPI's als Bezettingsgraad (OCC)Gemiddelde prijs per nacht (ADR) en Omzet (RevPAR).

Met behulp van de Benchmark kun je zien of jouw recreatiebedrijf echt goed presteert en stelt je in staat de behaalde resultaten in het juiste perspectief te plaatsen. Door deze inzichten kun je betere en onderbouwde beslissingen nemen. Op basis hiervan kun je:

  • Marketingbudget op het juiste moment inzetten
  • Meer rendement uit je accommodaties halen
  • Hogere bezettingsgraad realiseren
  • Meer omzet genereren

Meld je aan voor onze Benchmark Update

Wij schrijven regelmatig blogs over de trends die we zien in de recreatiemarkt, op basis van de gegevens uit de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie. Wil je als eerste op de hoogte worden gehouden over deze trendinformatie? Meld je dan aan voor de Benchmark Update en ontvang nieuwe updates automatisch in je inbox!

Ja, ik meld me aan

Ontvang periodiek de nieuwste Benchmark Update als eerste in je inbox!

Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie

Stratech Benchmark

De Stratech Benchmark geeft je inzicht in je eigen prestaties ten opzichte van vorig jaar én van de markt aan de hand van belangrijke KPI's als Bezettingsgraad (OCC), Gemiddelde prijs per nacht (ADR) en Omzet (RevPAR).

Plaats jouw resultaten in het juiste perspectief en neem beter onderbouwde beslissingen:

  • Zet marketingbudget op het juiste moment in
  • Haal meer rendement uit je accommodaties
  • Realiseer een hogere bezettingsgraad
  • Genereer meer omzet
Ontdek Stratech Benchmark